Holesterol in njegova regulacija na naraven način

Kaj so kardiovaskularne bolezni in kateri so faktoji tveganja, ki nas lahko pripeljejo do njih? Kaj je holesterol, kako vpliva na naše zdravje in kako ga lahko reguliramo na povsem naraven način?

Kardiovaskularne bolezni in holesterol

Kardiovaskularne bolezni so eden vodilnih povzročiteljev smrtnosti po svetu. V Evropi je 47% vseh smrtnih primerov izzvano prav s kardiovaskularnimi bolezni (KVB), samo v Srbiji kot posledica teh motenj letno umre več kot 50.000 ljudi.

Obstajajo faktorji tveganja na katere se ne da vplivati (kot so spol, starost, genetika) in tudi tisti na katere posameznik lahko vpliva (fizična neaktivnost, kajenje, visok krvni tlak, čezmerna telesna teža, visok LDL-holesterol, nizek HDL-holesterol)

Holesterol lahko izzove zožanje žil, ter je od ključne pomembnosti za doseganje normalne vrednosti holesterola v krvi. To se ostvarja z delovanjem na holesterol, ki se sintetizira v jetrih, kot tudi naholesterol, ki se vnaša iz hrane.

Za problem regulacije holesterola obstaja rešitev, in to naravna!

Zakrečenje krvnog suda holesterolom

Glukani iz ovsa in njihovo dejstvo na zdravje

Glukani iz ovsa precej pozitivno delujejo na zdravje. Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) je izdala že leta 1997 zdravstveno izjavo, da uporaba glukana iz ovsa zmanjšuje nivo holesterola v krvi, obenem pa tudi rizik od bolezni srca. Podobno temu, zdravstvena iniciativa Združenega kraljestva (JHCI) je leta 2004 potrdila, da glukani iz ovsa znižujejo holesterol.

ovas - glukani iz ovsa

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je potrdila, da uporaba glukana iz ovsa:

  • Odmerek 3 g dnevno znižuje raven holesterola v krvi in zmanjšuje rizik od bolezni srca in ožilja
  • Znižuje raven sladkorja v krvi po zaužitem obroku in zvečuje občutljivost celic na insulin
  • Izboljšuje funkcijo črevesja ob zvečanem fekalnem praznjenju
  • Lahko zveča občutek sitosti, ter vpliva tudi na zmanjšanje telesne mase

Sprečavanje apsorpcije holesterola u organizmu

Rdeči fermentirani riž

Rdeči fermentirani riž ima pomeben vpliv na nivo maščob v krvi. Pridobiva se z fermentacijo belega riža s pomočjo plesni Monascus purpureus. Njegova aktivna komponenta, monakolin K, blokira ustvarjanje holesterola v jetrah Vsebuje fitosterole, ki zmanjšujejo prehod holesterola iz hrane v kri, kot tudi izoflavonoide, ki prav tako delujejo hipolipemično, tj. znižujejo nivo maščob v organizmu.

Številne klinične študije so dokazale, da rdeči fermentirani riž znižuje raven LDL-holesterola v krvi za 10-33%, hkrati pa tudi skupni holesterol in trigliceride. Ne vpliva negativno na jetra, ledvice in mišice, ter se lahko uporablja tudi kot alternativna terapija pri pacientih, ki so inotolerantni na statine Evropska agancija za varnost hrane (EFSA) je potrdila, da se z vskodnevnim jemanjem rdečega fermentiranega riža v katerm se nahaja 10 mg monokolina K doseže pomemben hipolipemični učinek.

Sprečavanje apsorpcije holesterola u organizmu

Kako regulirati holesterol po naravni poti, brez uporabe substanc, ki škodujejo zdravju

Holesterol-Ex Complex® je popolnoma naraven dodatek k prehrani, edinstven na našem tržišu. Izdeluje se v Sloveniji po standardiziranem postopku, s spremljanjem smernic GMP proizvodnje. Vsebuje kombinacjo dveh aktivnih substanc, za dan in noč:

  • 3 g glukana iz ovsa, vrečka na dan, se raztopi v kozarcu vode in spije neposredno pred kosilom.
  • 250 mg rdečega fermentiranega riža ki vsebuje 10 mg monakolina K, kapsula za noč, spije se z malo vode zvečer pred spanjem
Velika prednost Holesterol-Ex Complex®-a je v tem, da deluje tudi na holesterol, ki se vnaša preko hrane in na holesterol, ki se sintetizira v organizmu. Je naraven, brez kakršnih koli dodatkov sintetičnih surovin in ne povzroča nikakršnih neželenih učinkov.



Holesterol-Ex Complex